Sağlık

prof. Özbaran, “Aileler karneye değil, eğitim sürecine odaklanmalı”

Okullarda eğitim-öğretim yılının sona ermesiyle hem veliler hem de öğrenciler karne heyecanı yaşadı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EUTF) Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Özbaran, karne alan çocuklara yaklaşım konusunda velilere değerli tavsiyelerde bulundu. prof. Özbaran, “Karnenin sadece bir sonuç belgesi olduğu unutulmamalıdır. Önemli olan çocuğun akademik gelişim sürecini en baştan dikkatle takip etmek ve sorunlara karşı zamanında önlem almaktır.

Bilinçli ailelerin çocuklarının karneleri konusunda zaten fikir sahibi olduğunu belirten Prof. sınavlara girer. Çocuğun davranışsal, akademik ve sosyal gelişimini takip eden aileler, çocuklarının karnesinin nasıl geleceğini zaten az çok biliyorlar. Bu nedenle sene sonunda verilen karneyi görüp çocuğa tepki göstermek yerine çocuğun akademik hayatını etkileyen faktörlerin takibinin yapılması daha faydalı olacaktır. Karnesi zayıf olan çocuğu son dönemde sadece karne ile değerlendirmek yerine yıl içinde çocuğa destek olmak, eksikliklerini gidermek, koruyucu ruh sağlığı açısından önlemler almak gerekmektedir. Hakaret içeren sözler ve fiziksel şiddet gibi araçların kullanılması uygun değildir. Karne bir sonuçtur, dolayısıyla karneye değil çocuğun akademik gelişim sürecine odaklanmak gerekir.

“Ödüller abartılmamalı”

Başarılı çocukları sözlerle onurlandırmanın başlı başına bir ödül olduğunu belirten Prof. kendinden emin. Kötü bir karne zaten çocuklar için bir cezadır. Bu nedenle aileden gelen kötü karne nedeniyle çocuğu ekstra bir cezaya tabi tutmak bizim desteklediğimiz bir durum değildir. Değerli olan, tüm yıl boyunca devam eden sürece odaklanmaktır. Çocuğu abartılı bir şekilde uygun bir karne ile ödüllendirmek, o çocuğun akademik başarı için değil, ödül için hedeflerine odaklanmasına neden olacaktır. İstediğimiz, çocuğun bir ödülden çok kendi kişisel gelişimi için uygun bir karne getirmesi ve yıl içinde kendisi için akademik hedeflerine ulaşmaya çalışmasıdır. Özetle, uygun karne çocuk için başlı başına bir ödüldür. Karneden sonra yaz aylarında yapılacak kültürel ve sportif faaliyetlere ağırlık verilmesi, çocuğu okumaya teşvik edilmesi ve gelişiminin desteklenmesi faydalı olacaktır. Bu dönemde çocukları mümkün olduğunca dijital bağımlılıktan ve ekranlardan uzak tutmak da son derece önemli.”

“Psikolojik problemler erken teşhis edilebilir”

Psikiyatrik bozuklukların çocukların eğitim hayatını olumsuz etkilediğini belirten Prof. Sorunlara baştan müdahale etmek ileride daha önemli sorunların ortaya çıkmasını engeller. Çocukların derslerden uzaklaşması, ekran bağımlılığının artması gibi etkenler dikkat bozukluğu belirtileri olabiliyor. Bu durumlarda aileler, ruh sağlığı hizmeti sağlayıcısı adına bir çocuk psikiyatristine başvurmalıdır. İleride büyüyecek sorunlara erken dönemde önlem almak hem aile hem de çocuk için çok daha kolay olacaktır. Dikkat bozukluğu, özgül öğrenme bozukluğu, korku bozukluğu, kaygı, depresyon, otizm spektrum bozukluğu gibi çocukların gelişimini engelleyecek bozuklukların erken teşhis ve tedavi edilebileceğini ve bu durumda olumsuz etkilerinin olabileceğini bilmek gerekir. hayatı etkilemeden müdahale etti. Kısacası ailelerin çocuklarının sosyal hayatlarındaki en ufak dalgalanmaları dahi yakından takip etmeleri ve problemlerin devam etmesi durumunda bir çocuk psikiyatristinden destek almaları esastır. Çocukların beyinleri yetişkin düzeyinde tam olarak olgunlaşmadığı için psikiyatrik hastalıklar gelişimlerini aksatarak tüm hayatlarını olumsuz etkiler” dedi.

Koruyucu ruh sağlığı tedbirlerinden bahseden Prof. Dr. Özbaran, “Koruyucu ruh sağlığı tedbirlerinin başında; çocuklara kitap okumaya teşvik edilmekte, spor ve sanatla ilgili hobilere teşvik edilmekte, hayattaki tek amaçlarının sadece karnede iyi not almak olmadığı anlatılmakta, iyi bir insan olmak için sosyal becerilerini geliştirmekte ve nasıl davranılacağını bilmektedir. işbirliği yapmak Çocuklar sadece düşünce alanlarıyla tanımlanmamalıdır. İyi olduğu alanları desteklemek faydalı olacaktır. Çocukların yetenekleri sadece notlarına göre değerlendirilmemeli” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

lalapasahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu