Ekonomi

Mersin Erdemli’de bal sağan arıcılar

Mersin’in Erdemli ilçesinde arıcılar yaylaya yerleştirdikleri kovanlardan bal sağdılar.

Tarım ve Orman Bakanlığı Alata Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü Arıcılık Dairesi Başkanlığı’nın desteğiyle Toroslar’da 2 bin 300 rakımlı Musa Bozuldu Yaylası’nda kurulan kovanlarda hasat dönemi başladı.

Kovanlarda ilk peteği çıkaran arıcılar, arıtma işleminin ardından organik balı sağım makinesinden geçirdi.

İşlem sonrası eserler beklemeye alındı.

“Üretilen bala talep çok fazla”

Enstitü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü, gazetecilere ve arıcılara verilen eğitimlerin bal üretiminde verimliliği artırdığını söyledi.

Yaylanın zengin florası nedeniyle tercih edildiğini kaydeden Ünlü, “Kovanlarımızı kışın enstitü arazisinde, yazın yaylada tutuyoruz. Yaylaya getirmemizin sebebi floranın çok zengin olması. Burada 110 kadar kovanımız var. 60 kadar da ana arı için küçük kovanlarımız var.” söz konusu.

Enstitü bünyesinde yılda 2,5 ton bal üretildiğini kaydeden Ünlü, “Bala olan talep çok fazla olduğu için ihtiyacı karşılamakta zorlanıyoruz. Balımızı satışa koyduğumuz andan itibaren 15 gün içinde bitiyor. Ürünü alan tekrar almak istiyor.Buradaki floranın zenginliği balda kaliteyi beraberinde getiriyor.” sözlerini kullandı.

Arıcı Mehmet Doğan, yaylaya yerleştirdiği 50 kovandan yaklaşık 300 kilogram bal beklediğini kaydetti.

burhaniyeajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu