STK’ların deprem bölgesinde yardım seferberliği sürüyor
Sivil toplum kuruluşları (STK), Kahramanmaraş’ta depremden etkilenen bölgelerde yaraların sarılması için insani yardım çalışmalarını sürdürüyor.
Depremden etkilenen kentlerde çalışmalarını sürdüren STK’lar, acil yardım malzemesi, gıda ve sıcak yemek dağıtımı yapıyor.
İnsani Yaşam Derneği, ilk günden itibaren afetten etkilenen bölgelerde yardım çalışmalarına başladı. 50 acil yardım ve 20 arama kurtarma görevlisiyle bölgeye giden dernek, yardım çalışmalarını güçlendirdi.
Ekipler, depremzedelere 1 TIR su, 1 TIR kömür, 375 koli gıda, 500 battaniye, 200 powerbank, çocuk bezi ve mama, hijyen seti ve ikramları ulaştırdı.
Gönüllü doktorlar, taşınabilir grupla köyleri geziyor
Uluslararası Tabipler Birliği, 11 Şubat’ta Kahramanmaraş Fuar Merkezi’ndeki çadır kentte ve 11 Şubat’ta Hatay Kırıkhan’da kurduğu sahra hastanesinde 20 gönüllü doktor ve hemşireyle günde 200’den fazla depremzedeye birinci basamak sağlık hizmeti verdi. 12 Şubat
Kahramanmaraş ve Hatay’da gezici sağlık hizmeti verebilmek için seyyar gruplar köy ve çadırları da geziyor. İstekli doktorlar çadırlarda yaşayan mağdurlara sağlık taraması yapıyor.
Dernek ayrıca sallama alanlarına gıda, temizlik ve hijyen malzemeleri ile su gönderiyor.
Yeni Adım Derneği 120 gönüllü ile sarsıntı bölgesinde
Yeni Adım Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği depremin ardından Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçeleri ile Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta 120 kişilik bir grupla çalışmalara başladı.
Hayırseverlerin gönderdikleri gıda, hijyen malzemeleri ve hazır yemekleri kurdukları lojistik merkezde paketleyen dernek gönüllüleri, deprem bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.
Ayrıca Kahramanmaraş’ta depremzedelere soba desteği sağlayan dernek, afetin yaralarını sarmak için resmi kurumlarla koordineli olarak çalışmalarını sürdürüyor.
MSYD’den tıbbi ilaç ve ekipman desteği
Mülteci ve Sığınmacılarla Yardımlaşma Dayanışma ve Destek Derneği (MSYD), depremin ardından AFAD koordinasyonunda bölgeye acil müdahale ekipleri ve sağlık birimleri konuşlandırdı.
Nurdağı’nda arama kurtarma çalışmalarında yer alan ve 8 kişinin enkazdan çıkarılmasına destek veren dernek, Hatay’daki depremzedelerin tedavi çalışmalarına destek verdi. Dernek gönüllüleri, uluslararası profesyonel arama kurtarma ekiplerine ve sahra hastanelerine çeviri desteği sağladı.
Depremden etkilenen illerde şebeke sularının temizliğinin sağlanması amacıyla bölge belediyelerine verilmek üzere 2 bin ton kloru Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne teslim eden dernek, yönetmelik gereğince Göç İdaresi Müdürlüğü, depremzedelerin kaldığı Adana’nın Boynuyoğun ve Hatay’ın Apaydın ilçelerindeki kesintili barınma merkezlerine 90 palet su sağladı. kurmak.
İhtiyaç duyulan tıbbi ilaç ve malzemeleri temin eden dernek, beyin sarsıntısı bölgesinde yaygın bulaşıcı hastalık riskine karşı 1500 uyuz ilacı temin etti.
Beyin sarsıntısından doğrudan etkilenen engellilere tekerlekli sandalye dahil 2 tır destekleyici tıbbi cihaz ve ekipman teslim eden dernek, içinde ilk yardım malzemelerinin bulunduğu 1 tır çantayı afet bölgesine teslim etti.
Dernek depremin ilk gününden bu yana 16 tır battaniye, 102 tır gıda kolisi ve çocuk maması, 10 tır hijyen kutusu, 15 tır çocuk ve yetişkin iç giyim ve giysisi, 2 tır soba, 1250 çadır gönderdi. bölge ve Hatay Antakya’da günde 3 saat kurulan aşevi. Ayrıca binlerce kişiye sıcak yemek dağıttı.
Kırıkhan’da 3 öğün sıcak yemek verilir.
Kalbiselim Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği, Hatay Kırıkhan ve depremden etkilenen diğer ilçelere erzak, yakacak odun, battaniye, çocuk maması ile çeşitli ayni ve nakdi yardımlarda bulundu.
Dernek, Kevser Eğitim ve Kültür Vakfı ile birlikte Kırıkhan’da 1000 depremzedeye günde 3 öğün yemek ulaştırılmasına destek oluyor.
Bayrampaşa Vakfı, depremin üçüncü gününden bu yana aşevi kamyonuyla depremzedelere sıcak yemek dağıtıyor. Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde 5 bin 700 kişiye yemek dağıtan vakıf, bölgedeki faaliyetlerini sürdürüyor.